Националните награди за сценични изкуства ИКАР ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе в от 19:00 ч. Народен театър „Иван Вазов“ на 27 март – Световния ден на театъра. Събитието е част от XIX издание на Софийския театрален салон на Съюза на артистите в България, който тази година се провежда под мотото „Бойно поле за действие“.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории. И тази година сцената на Народния театър „Иван Вазов“ ще е домакин за творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон.

Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор Вакари. И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа Канетикс и жената каучук – Сирма Добрева, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Три са специалните награди, които се присъждат на доц. д-р Биляна Томова за постижения в Преподавателската дейност, сценографът Вечеслав Парапанов ще бъде удостоен с наградата за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, тази година актрисата Мария Каварджикова ще излезе на сцената за да получи приза за Изключителен принос към българския театър.

Билетите за церемонията вече са в продажба и могат да бъдат закупени от касите на Народния театър или онлайн на следния линк: https://bit.ly/3V8mCBE

Приходите от продажбата на билети са предназначени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България, чрез който се подпомагат членове на САБ при животоспасяващи операции. От 2007 г. досега благодарение на този фонд са подпомогнати над 150 артисти.

Церемонията ще се излъчи пряко от 19:00 часа по БНТ 2 и на запис на 28 март от 22:00 часа по БНТ 1.


Софийският театрален салон и се осъществява с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата, Националния фонд „Култура“ по програма „Създаване“ – 2023. Основни партньори са Благотворителната програма на българските добродетели на Група ГЕОТЕХМИН, Първа инвестиционна банка, Филип Морис – България, NESCAFÉ® Dolce Gusto.

Провеждането на събитията се реализира и с подкрепата на  Народен театър „Иван Вазов“, Столичен куклен театър, Nоuhau Salon, Hill Clinic, Тандем, Brestovitsa Winery, Dewar’s, Vodka Nemiroff, бира „Стара София“, MSM.

Медийни партньори са Българската национална телевизия, БТА, БГ Радио, artSofia, Dir.bg, Impressio.bg, Въпреки, Литературен вестник, СценаАрт, 7 Arts, Art Portal News.