Излезе книгата: Васил Гендов Когато артистите се гримираха на свещи

Създателят на филмите „Българан е галант“, „Любовта е лудост“, „Дяволът в София“ и други разказва своите спомени като артист, режисьор и директор на пътуваща театрална трупа. Един невероятен личен поглед към българския театър между 1910 и 1940.

Васил Гендов започва кариерата си като актьор в пътуващия театър на Роза Попова деветнайсетгодишен през месец декември 1910  и остава в трупата до разпускането ѝ във връзка с обявяването на Балканската война през есента на 1912 г. В началото на сезон 1914/15 постъпва като драматически ученик в Народния театър, където остава до 1919 г., а през 1921 г. основава свой пътуващ театър, в който освен актьор е още режисьор, драматург и директор. Под различни имена (наложилото се сред които е „Софийски театър“) трупата на Васил Гендов обикаля страната и изнася по 30-40 представления месечно до 1938 г. 

Книгата Васил Гендов Когато артистите се гримираха на свещи
е подкрепена от направление „Литература“ на Програма „Култура“ на Столичната община и се ползва от любезното съдействие на Народния театър ,,Иван Вазов“, откъдето е предоставен и ръкописа. Петър Кърджилов е научен редактор и автор на бележки и коментари, а Александър Донев е автор на предговора. Изданието съдържа и 22 неизвестни фотографии от епохата, свързани с театралната  дейност на Васил Гендов.