Татяна Лолова е носителят на наградата ИКАР 2021 за изключителен принос към театъра

Управителният съвет на Съюза на артистите гласува отличитето на една от най-обичаните български актриси още в началото на месец февруари. Наградата трябваше да бъде обявена заедно с номинациите във всички категории на 27 март, събота от 10 ч., по време на официалната пресконференция. Заради трагичната вест, която помрачи всички българи, почетното отличие ще бъде връчено посмъртно.

/Татяна Лолова и Христо Мутафчиев на Наградите ИКАР 2019/

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в деня на театъра, но за втора година връчването на наградите ще бъде отложено и то няма да се осъществи на 27-ми март, поради създалата се епидемична обстановка.

Всички номинирани представления ще бъдат програмирани в рамките на ХVІІ-тото издание на Софийския театрален салон, който е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 г., както и от Националния културен календар. Официалната церемония по връчването на наградите е планирана за 11 май и ще се проведе по традиция в Народния театър „Иван Вазов“. Както всяка година и тази церемонията ще се излъчва от Българската национална телевизия.

Тази година, съгласно противоепидемичните мерки, конференцията, на която ще бъдат обявени тазгодишните номинирани ще бъде излъчена чрез онлайн стрийминг на живо във Facebook страницата на Наградите ИКАР https://www.facebook.com/icarusawards

Можете да проследите допълнителна информация в събитието https://www.facebook.com/events/812880192642546

Комисията, определила номинациите в основните категории за най-добри постижения в областта на драматичния театър е в състав: доц. Асен Терзиев – театровед, доц. Мария Диманова – сценограф, Стилиян Петров – режисьор, Деница Езекиева – театровед, Ива Тодорва – актриса и Славчо Николов – композитор.

Комисията, определила номинациите за най-добри постижения в кукленото изкуство е в състав: Никола Вандов – театровед, Мая Бежанска – актриса, Петя Караджова – сценограф.

Очакваме ви „на линия“ точно в 10:00 часа, за да проследим заедно кои ще бъдат номинираните и кои ще получат специални награди в юбилейната за Съюза на артистите година.