Малина Едрева: Секторът на културата е един от най-засегнатите в момента и ние ще го подкрепим

 

Гарантиране на финансирането на одобрените проекти по Столична програма „Култура“ и Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г., както и директна подкрепа за творците от целия сектор са някои от мерките, които подготвя Столичната община, съобщи г-жа Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в предаването на БНТ „Култура.БГ“.

„Един от най-засегнатите сектори е именно културата. Близо 80% от творческия потенциал на страната ни, а именно творците са концентрирани в нашия град и ние имаме огромна отговорност към това – досега да развиваме средата, а сега да обявим максимално бързо антикризисни мерки.“ – сподели още председателят на комисията по култура.

Вариантите за одобрените проекти за 2020 г. са отсрочване във времето и преминаване на част от проектите онлайн. Втората мярка, която е наречена „Солидарност в културата“ ще даде възможност за директна подкрепа освен на отделните творци и на цели екипи и културни пространства. На този етап юристите на общината преглеждат възможностите, а подробностите ще станат ясни следващата седмица, когато ще е готов и докладът с предложенията.

Столичната община ще изпълни ангажиментите си към общинските културни институти, като се обмисля и допълнителна подкрепа за софийските театри. На 16 април ще има заседание на Столичния общински съвет, на което ще бъдат гласувани всички предложени мерки за подкрепа в извънредното положение.

Припомняме ви, че Столичната община предприе и акция, в която осигурява доставки по домовете на възрастни и нуждаещи се хора. Инициативата беше обявена от кмета – г-жа Йорданка Фандъкова, а телефоните, на които гражданите могат да се свържат с общината са: 02 8188522 и 0879811403.

http://www.socialenpatronaj.com/

„Разговарях с актьора Филип Аврамов и той ме увери, че организацията е много добре направена. Той вече е на терен. В екипите на Столична община има и много ваши колеги журналисти, които са се включили в тази програма. Важно е да кажем, че действително в този момент усещаме колко сме силни и единни като хора, които се сплотяваме в името на живота. – сподели още г-жа Едрева по повод включването на актьори и популярни обществени личности към доброволческите екипи, които пазаруват и разнасят храна и лекарства за възрастни хора в столицата.