Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ЩЕ ПОДКРЕПИ БЪЛГАРСКИЯ ЦИРК

В контекста на огромния световен проблем и задаващата се криза с културните индустрии Министерството на културата ще подкрепи финансово българското цирково изкуство.

На тристранна среща в Министерството се обсъдиха възможностите за преодоляване на кризата. На срещата присъстваха създателят на най-авторитетния български цирк „Балкански“ – Акад. Александър Балкански и неговия син – Александър Балкански, председателят на САБ – Христо Мутафчиев и директорът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ – Елиянка Михайлова.

Легендарният Цирк „Балкански“ ще отбележи няколко сериозни годишнини в настоящия сезон – 200 години цирково изкуство – 100 години в Русия и 100 години в България, както и 20 години от създаването на самия Цирк „Балкански“ у нас.

Академик Балкански споделя, че 2020-та е много специална година, тъй като именно сега трябва да се отбележат големите юбилеи. На срещата той представи и проект, с който ще бъде изработено много по-мащабно и функционално съоражение, в което ще се посреща публиката, в условия за безопасност на здравето, повече възможност за проветрение и други специфики, които доразвиват дейността на цирка. От своя страна г-жа Михайлова сподели, че министър Банов изразява воля да бъде подкрепен целият сектор с разработване на програми и условия за финансиране на творците, работещи в сферата на цирковото изкуство.

„Бих искал да изразя огромна благодарност към министър Банов за позицията и за намерената възможност за финансиране на предстоящия юбилеен сезон за Цирк „Балкански“ и то точно в този критичен момент. Щастлив съм, че ще бъдат намерени средства в бюджета и за програми, насочени специално към останалите циркови организации в страната. Съюзът на артистите от години представлява Гилдията на цирковите артисти и ще продължаваме да се борим за всяка, дори малка възможност за общо справяне със ситуацията.“ – сподели председателят на САБ – Христо Мутафчиев.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.