Председателят на САБ – Христо Мутафчиев проведе разговор с министъра на здравеопазването относно мерките в театрите и сценичните пространства

Във връзка с разпространената информация за въвеждането на по-сериозни ограничителни мерки за публичните събития, както и по повод нарастването на заболелите с коронавирус в страната, председателят на Съюза на артистите в България проведе разговор със служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, за да изрази позицията на колегите, представители и ръководители на голяма част от театрите и сценичните пространства.

 

От името на голяма част от директорите и мениджърите на сценични пространства Христо Мутафчиев е уверил министъра, че са въведени всички необходими мерки за дезинфекция, за строга организация при въвеждане на публиката, както и за вътрешния ред и безопасност в залите и помещенията, в които работят служителите, а също така и сценичните и задкулисните пространства, в които работят артистите и творческите екипи.

,,В театрите и културните институти, упражняващи дейност в областта на сценичните изкуства, работят интелигентни и отговорни хора, които са съпричастни с всички актуално-въведени мерки. И двамата с министъра на здравеопазването достигнахме до съгласието, че на този етап закритите сценични пространства не би трябвало да бъдат обект на по-строги мерки, тъй като в момента сезонът за тях не е активен до средата месец септември. Министърът ме увери, че засега няма да бъдат въвеждани по-строги ограничения.“ – споделя председателят на САБ за разговора си с министър Кацаров.

 

Екипът на САБ ще поддържа диалог с екипа на Министерството на здравеопазването, както и с представителите на здравните инспекции, за да отстоява позицията на мениджърите на театрални зали и сценични пространства, че на този етап няма причина да се затягат ограничителните мерки по отношение на присъствието на публиката.

Призоваваме колегите си да бъдем отговорни към себе си и към околните, да бъдем бдителни към нашата публика и да продължаваме да спазваме текущите мерки съвестно!