Легендарният актьор Алберт Коен гостува в България

Фондация „Заветът Йерусалим“, Община Кюстендил и Народният театър „Иван Вазов“ Ви канят на българската премиера на „Алберт Коен – лордът на израелския театър и кино“. Документалният филм на проф. Александър Илиев проследява живота и творческия път на актьора в България и Израел. Събитието ще се проведе със съдействието на Съюза на артистите в България, „Център за модерно образование, наука и
култура“ и Медицински център „Епика“. След прожекцията е предвидено събитие с възможност за лична среща с Алберт Коен, участници и създатели на филма.
НЕДЕЛЯ | 23 ОКТОМВРИ 2022 | 18:00 |Народен театър „Иван Вазов“ (IV етаж)

„Алберт Коен – лордът на израелския театър и кино“
„The Lord of Israeli Theater and Cinema Albert Cohen“

Документален филм.
Автор на идеята и главен събеседник:

Джоел Либа

Сценарий, камера, монтаж и режисура:
проф. д-р Александър Илиев

Във филма участват израелските актьори, родени в България:

Алберт Коен – София, 1932г.;
Аврам Селектар – София, 1945 г.;
Алекс Ански – София, 1939 г.;
Ицхак Хеския – Бургас, 1941 г.,

както и именити актьори, режисьори и театрални директори със световна кариера и постижения в областта на израелската култура.

Продуценти:

Джоел Либа, проф. д-р Александър Илиев.

Във филма са използвани архивни материали, любезно предоставени от г-н Джоел
Либа – главен продуцент на Съюза на театралните и филмовите дейци на Израел.

Продължителност на филма
60 минути.

Изключителният израелски актьор Алберт Хаим Коен е роден през 1932 г. в гр. София. Възпитаник е на Музикално-драматичната академия „Станиславски“ в България, като първата му сценична изява е в Народния театър „Иван Вазов“ в ролята на Пък в „Сън в лятна нощ“. През 1949 г. Алберт Коен имигрира в Израел и малко след това се присъединява към армейската трупа „Пикуд Даром“ като актьор, певец и акордеонист. След отбиване на военната си служба става актьор в театър „Ха Матате“, а след това и в Националния театър „Хабима“, където играе малки и големи роли в продължение на десет години в ролята на Краля на Франция в „Крал Лир“, Френският партизан в „Хана Сенес“, Морис във „Виденията на Саймън Мачард“ и много други. Алберт Коен е певец с оперен баритон, композитор и музикант, който свири на различни инструменти. Има участия в Музикалния театър „Джора Годик“, където играе Фреди в „Моята прекрасна лейди“, Мотл Шивачът в „Цигулар на покрива“, Бъд Фръмп в „Как да успеем в бизнеса, без наистина да се опитваме“ и други. В театър „Бейт Лесин“ играе в „Хабостан Хасфаради“ и в Театър „Цавта“ в политическата сатира „Ваехи Хор“ През 1966 г. се присъединява към театър „Камери“ и оттогава е част от трупата, като сред многобройните му роли там са индианецът в „Индианецът иска в Бронкс“, Бертолдо в „Енрико“, Тисба в „Сън в лятна нощ“, Дромио в „Комедия от грешки“, Лемех в „Цар Соломон“ и „Обущарят Шалмай“, Добчински в „Ревизор“, Хоцмах в „Трите Хоцмах“, Цар Фараон в „Йосиф и неговата пъстра дреха“. Другите му роли в
театър „Камери“ са на Барон Готфрид в „Амадеус“, Луцио в „Мяра според мяра“, Глаголев в „Див мед“, Мосю Филип в „Краят на нощта“, Бералд в „Мнимият болен“. На същата сцена е изиграл различни роли в много мюзикъли като „Суини Тод“, „Скритата тръба“, „Клетниците“, „Фантастичните“.
Алберт Коен участва в много израелски филми, сред които „Салах Шабати“, „Каналът Блаумилч“, „Спасете охраната на живота“, „Хершел“ „Любовникът на мен и жена ми“, „Масажист висша класа“, „Манекен в кръга“. Талантът му на актьор в дублажа на иврит е блеснал в десетки филми от цял свят – анимационни, документални и игрални. Участва в множество развлекателни програми, сериали и телевизионни филми. Говори, чете и пише свободно на седем езика – иврит, английски, френски, испански, италиански, български и руски.

Алберт Коен е наричан от своите сънародници и световната културна общност „Лордът на израелския театър и кино“.
Филмът, посветен на Алберт Коен е разказ от първо лице. Самият той разказва своята впечатляваща история от безгрижното детство по софийските улици, през унижението на принудителното изселване, като само за четири години той се превръща в една от много обещаващите звезди на българската театрална сцена. След като цялото му семейство имигрира в съвременен Израел, Алберт Коен става един от стълбовете на израелската култура, неин посланик по света, истински рицар на театъра, киното, словото, музиката и несломимия човешки дух.

Прожекцията и срещата е с вход свободен.

Можете да заявите своето присъствие предварително на:

0896806256 – Наташа Колевска

или 0887102673 – Александър Илиев.