Отбелязваме 165 години от първото театрално представление в България

165 години от първото театрално представление в България ще отбележи Драматично-кукленият театър ,,Васил Друмев“ в Шумен.  Трупата ще посрещне празника с премиерата на спектакъла „Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни с реж. Съби Събев.

„Помня добре, че дори още се намираха англичани и французи
подир Кримската война, когато се показа желание да се представи в
Шумен комедията „Михал“. Приготви се сцена и прочие привременно,
доколкото беше възможно, упражниха се доста актьорите ми и
представлението излезе много сполучливо с ръкопляскания… Това
беше първото театрално представление в България на 1856 година.“
Спомени на Сава Доброплодни, поместени в „120 години театър в
Шумен 1856-1976“

За основа на „Михал“ служи гръцката комедия на М. Хурмузи „О
Лепрентис“. Той побългарява текста и го насочва срещу чорбаджиите
и богатите, „занимава се с явления от българския бит, от
взаимоотношенията и конфликтите в българския живот, т.е.
третира българската действителност по онова време. И имено тук се
крие голямото значение на това драматургическо произведение.“ – споделя още Сава
Доброплодни.

Васил Д. Стоянов пише в своите „Спомени за старото Шуменско читалище“ от 1906 година „..даде се в Шумен пръв път театрално представление от по-възрастните и развити ученици от полугимназията, ръководими и приготвени нарочно за това представление от учителите Доброплодни и Миланович и учениците, които играеха ролите бяха Васил Друмев, Стоян поп Рафаилов, Иванчо х. Василев, Андон Енев и аз. Друмев представляваше Михалея, пък аз Баба Марта.….Представлението се извърши в голямото салонче на Костовата ракиджийница срещу голямата жълта къща на Костаки хаджи Савов, чини ми се, че в това здание имаше за френски дрехи работилница на госпожа Шопова и Сл. Попова.”

Кавръковото кафене, 
където се е играла пиесата “Михал Мишкоед” през 1856 г., худ. Ст. Петров

Драматургичният вариант на предстоящата премиера е на Кольо Карагеоргиев†, постановката – на Съби Събев, сценична визия и костюми – Димитър Димитров. В главната роля на Михал ще видим популярния от малкия и големия екран актьор Николай Станоев, който ще си партнира с част от трупата на шуменския театър Стефани Лечева, Веселин Бърборков, Валери Зарков, Радостина Велкова, Александра Михайлова, Светльо Иванов, Пламен Иванов, Вилиана Димитрова и Катрин Лалова.

Спектакълът е главно събитие в програмата, посветена на 165 години от първото представление в Шумен и в България и се осъществява с подкрепата на Община Шумен и Съюза на артистите в България. Премиерата е тази вечер (16.08) от 19:00 ч. в салона на театъра в Шумен. От 18:30 ч. ще бъде издигната хоругвата на театъра и ще бъде запален театралният огън.