Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Христо Мутафчиев: Всеки ден водим преговори в подкрепа на творците от сектора

От утре започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места в предприятията, които са пряко засегнати от заповедта на министъра на здравеопазването. Те са от секторите „Търговия на дребно“ (без търговия с автомобили и мотоциклети), „Сухопътен транспорт“, „Пътнически и въздушен транспорт“, „Хотелиерство“, „Ресторантьорство“, „Питейна дейност“, „Кино салони“, „Туристическа дейност“, „Артистична и творческа дейност“, „Предучилищна и училищна дейност“ в частта за частните детски градини и „Спорт“.

https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=PRESS2&prid=1963&lang=

Подобна мярка ще бъде облекчение за културните и творчески организации, които издържат служители на трудови договори и са възпрепятствани да извършват дейността си заради извънредното положение в страната.

,,Още преди няколко дни информирахме в писмен вид Министерството на труда и социалната политика, че на този етап е много важно да бъдат подкрепени и индивидуалните, самоосигуряващи се творци и артисти, като бъдат включени в конкретна мярка за обезщетение. От името на САБ направихме предложения и заявихме, че сме в готовност да предоставим списък на нашите индивидуални членове, които попадат в тази група и следва да получат подкрепа.

Отделно след ежедневни разговори с министър Банов и експертите в Министерството на културата, имам уверение от тяхна страна, че ще бъдат използвани всички възможности за адекватна подкрепа на независимите културни организации и индивидуалните артисти, за да могат да запазят своите досегашни дейности. Вярвам, че в подобна ситуация Министерството на културата ще води балансирана политика в престуктурирането на своите фондове и механизми за финансова подкрепа, така че да не бъдат ощетени едни уязвими групи за сметка на други.

Едновременно с това САБ ще продължи да отстоява синдикалната защита и да изисква непрекъснато финансови гаранции за всички свои членове, които са ангажирани по трудови договори в страната.“ – заяви председателят на САБ – Христо Мутафчиев.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.