СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН

Национални награди за сценични изкуства на Съюза на артистите се връчват от 1974 година насам в знак на съпричастност на българските творци към Световния ден на театъра – 27 март. Основен инициатор и организатор е Съюзът на артистите в България, който е съставен от професионални гилдии в сферата на живите изпълнения и сценичните изкуства. От 2002 година наградите се наричат ИКАР.

Всяка година наградите ИКАР отличават най-добрите постижения в областта на драматичния и куклен театър, цирковото и вариететното изкуство, на драматургичното и критическото писане, на техническото осъществяване, на дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.

Първото издание на СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН е проведено през 2006 година, а от 2013 година е създаден КУКЛЕН СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН.

В рамките на престижния фестивал с обединяващия слоган: „Вижте най-добрите“, който се провежда традиционно през месец март, са включени серия от разнообразни събития. В основната програма са заложени номинираните за ИКАР спектакли, а в паралелната програма са включени разнообразни акции, изложби, четения, представяне на книги, дискусии, провеждане на творчески ателиета, актьорски уъркшопи и др. Програмата на Софийски театрален салон традиционно завършва с официалната церемония по връчването на Национални награди за сценични изкуства ИКАР.
Съорганизатори са: Съюзът на артистите в България и Столична община. Основна цел на организаторите е да работят непрекъснато в полза на привличане на нови аудитории, представители на различни социални и възрастови групи, интересуващи се от театралното изкуство в неговия широк смисъл. Важна мисия на фестивала е обогатяването на културния живот в столицата чрез значими театрални събития.

Финансовото обезпечаване на СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН се извършва от съорганизаторите, както и с помощта на участници, дарители, спонсори и рекламодатели, чрез съответен договор. Промени по настоящия Статут могат да настъпят, като те се приемат от УС на САБ и Софийска община и се обявяват своевременно.

Последните години фестивалът се очертава като платформа за проява на събития, които одухотворяват театралните и нетеатралните пространства, които популяризират независимите сценични проекти наред с традиционните такива, както и дебютиращите в сферата на сценичните изкуства. През годините се оформят устойчиви инициативи в рамките на Салона, които допълват и разширяват профила му с всяко следващо издание. Фестивалът е отворен и за нови проекти, които са принципно в концептуалните му рамки, реалистични са, идват по предложения на гилдиите и следва да се организират и да създават събития, свързани с театъра.