Проф. Надежда Сейкова получи Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура по предложение на Съюза на артистите в България

Проф. Надежда Сейкова получи Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура по предложение на Съюза на артистите в България.

Надежда Сейкова е първата и единствена жена ректор в историята на театралната акдемия. Тя управлява ВИТИЗ от 1981 до 1987 г. До нейното пенсиониране през 2002 г. през преподавателската ѝ школа минават 14 випуска с около 250 студенти. След това тя продължава да преподава и в театралния колеж „Любен Гройс“, Пловдивски университет „Паисий Хиляндарски“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Югозападен униврситет „Неофит Рилски“. А нейни студенти можете да срещнете в театрите в цяла България.

В категория ,,Театър“ също беше отличено предложението на Съюза на артистите в България – актрисата и драматург Елена Телбис. Наградата ѝ беше присъдена за драматургичния текст на спектакъла ,,Боклук“, който се играе на сцената на Театър 199 ,,Валентин Стойчев“. През май тази година Елена Телбис беше отличена и с Наградата ИКАР в категория Драматургичен текст, а спектакълът получи две награди за Най-добро представление  – тази на комисията, и тази на публиката, определена в онлайн гласуване.

По традиция Столичната община връчва Наградите за ярки постижения в областта на културата в Деня на София – 17 септември. Тази година събитието се състоя в Софийската градска художествена галерия, а родните творци с принос към София бяха отличени в различни области, сред които литература, театър, музика, визуално-пластични изкуства, художествена фотография, кино, архитектура.

Всеки отличен получи статуетка, дело на Георги Чапкънов – реплика на статуята на Света София в центъра на столицата, както и парична награда. Балерината, хореограф и педагог Маргарита Градечлиева също получи Специалната награда на София, но за съжаление не успя да присъства на церемонията.

Носител на наградата за литература е проф. Цочо Бояджиев за поетичната му книга „Кухата сърцевина на живота“ на издателство за поезия „ДА“. Наградата на Столичната община в област „Музика“ беше присъдена на д-р Георги Текев – за създаване на условия за усъвършенстване и сценична изява на млади таланти в сферата на оперното изкуство – за ХХ Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в София – 2020 г. и фотолетопис на създаването на школа в сферата на оперното изкуство „Майсторските класове и школата „Кабаиванска“. 20 години Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет“.

Димитър Сарджев беше награден в категория „Кино“ за документалния филм „Срещу течението на времето“.

Фондация „Колективът“ беше отличена в категория „Архитектура“ за „Реките на София“ – дългосрочна инициатива за социализиране на градските реки.

В категория „Танц“ е отличен Ясен Василев за пърформанса „Невъзможни действия“.
Носител на наградата за фолклорни и сценични изкуства е Теодосий Спасов – за музикални пиеси, изложба и филми, посветени на Антарктида. В категорията за съвременни и перформативни и мултижанрови изкуства беше отличена Ева Тенева-Зайкоф за проекта „Доктори без маски“ – мултидисциплинарен проект, включващ албум с рисунки и истории на лекари, серия от изложби и пърформанси, посветени на лекарската професия.

В област „Критика и журналистика в областта на културата“ наградата спечели Юрий Дачев.

С едноминутно мълчание присъстващите на церемонията почетоха паметта на поетът Марин Бодаков, който беше и член на журито, определило номинациите и наградите.