Режисьорът Николай Поляков е носителят на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в категория „Театър“

По предложение на Съюза на артистите в България режисьорът Николай Поляков получи Наградата на Столичната община за ярки постижения с областта на културата в категория „Театър“ за режисурата на спектакъла „Майстора и Маргарита“, постановка на Младежкия театър „Николай Бинев“. На 27 март, режисьорът получи и Наградата ИКАР в категория „Режисура“ за същия спектакъл.

Николай Поляков е роден на 8.VІІІ.1941 г. в Сливен в семейството на свещеник, емигрирал в България след Гражданската война в Русия (1918-1922). Завършва режисура във ВИТИЗ. Работи в театрите в Добрич, Пазарджик, в Младежкия, Сатиричния, Театър „София“ и др.. Режисьор на над 100 театрални спектакли. Негови постановки са играни в Сърбия, Полша, Русия. Асистент на проф. Крикор Азарян в НАТФИЗ. Бил е заместник-министър в Министерството на културата в правителствата на Филип Димитров и Иван Костов.

Анжел Вагенщайн е носителят на Специалната награда на Столична община за цялостен принос в областта на културата. Церемонията за връчване на наградите за ярки постижения в областта на културата се състоя в Софийската градска художествена галерия. От името на Анжел Вагенщайн, който след месец ще навърши 100 години, наградата е получена от неговата внучка Жаклин Вагенщайн. В специално записано слово той е споделил, че се гордее да е гражданин на този град и разказал за спомените си за израстването си от времето, когато София е била малко градче, досега, когато по думите му, столицата е един от великолепните градове на Европа, с който можем да се гордеем.

Наградата в областта на фолклорните сценични изкуства получава Националният фолклорен ансамбъл Филип Кутев“ за концерти, посветени на 70-годишнината на формацията. В сферата на литературата отличието се присъжда на Тони Николов за книгата Спомнена София: 20 истории“. В категорията „Визуално-пластични изкуства“ наградата се присъжда на Тодор Тодоров за Щрайх“ – юбилейна скулптурна изложба в галерия „Райко Алексиев“.

Отличието в област „Музика“ получава 10-то юбилейно издание на фестивала A to Jazz. В категория „Художествена фотография“ е отличен Иван Шишев за фотографския албум Литературна София: през обектива на Етюд-и-те на София“. В област „Кино“ наградата получава Костадин Бонев за документалния филм Гео Милев в лабиринта на времето“, а в сферата на архитектурата и естетизацията на градската среда – арх. Агоп Каракашян за Арменската апостолическа православна църква в столицата. В областта на танцовото изкуство отличието е присъдено на балерината Марта Петкова за изпълнението ѝ на двете главни роли в спектакъла „Хиляда и една нощ“. Отличието в областта „Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства“ беше връчено на фондация „Човек с шапка“ – Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева за програма за развитие на танцовото кино „Фокус Кино Танц“. Наградата за критика и журналистика в областта на културата получава проф. Боянка Арнаудова за книгата си Златният век на българската опера“.

Честито на всички наградени! И честит празник на София!