Актьорът Марин Янев е носителят на ИКАР 2020 за изключителен принос към българския театър

Актьорът Марин Янев ще получи Наградата ИКАР 2020 за изключителен принос към българския театър. В средата на месеца (февруари) обичаният от поколения актьор ще навърши 77 години, от които вече над 50 споделя със своите зрители сценичните си и екранни роли. Марин Янев е сред доайените в Народния театър, където играе вече 35 години.

,,Марин Янев е изключителен актьор и в същото време много благ човек. През цялата си кариера той тихо стоя в страни от голямата шумотевица, избягваше славата и затова някак си остана в сняката на своите колеги и приятели, играейки с тях на сцената на Народния театър. Чужда му е суетата, отличията и признанията, а аз съм убеден, че заслужава да вдигне високо над главата си този почетен ИКАР. Щастлив съм, че той е носителят тази година!“ – споделя председателят на САБ – Христо Мутафчиев.

Марин Янев завършва актьорско майсторсто в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1967 г. в класа на проф. Боян Дановски. Сред най-значимите му театрални роли са Антифол в ,,Комедия от грешки“ от Уилям Шекспир, Мак Мърфи в ,,Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман и Кен Киси. През 1985 г. постъпва в трупата на Народния театър ,,Иван Вазов“, а сред по-значимите му роли са Хенри в ,,Камината“ от Маргарит Минков, Господа в ,,Църква за вълци“ от Петър Анастасов, Бубнов в ,,На дъното“ по Максим Горки, Лекар в ,,Макбет“ от Шекспир, Проф. Сантана в ,,Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо, Прескович в ,,Дядо Коледа е боклук“ от Жозиан Баласко, Пратеник от Коринт в ,,Едип цар“ от Софокъл, Художник в ,,Макбед“ от Йожен Йонеско, Спиридон в ,,Почивен ден“ от Камен Донев, Ла Фар в ,,Крал Лир“ от Шекспир, Оливарес в ,,Осъдени души“ по Димитър Димов, Анучкин в ,,Женитба“ от Николай В. Гогол, Учителят в ,,Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев, Майстор Добри в ,,Майстори” от Рачо Стоянов, Бабина душица в ,,Опит за летене” от Йордан Радичков, Рон в ,,Хубава риба” от Марк Райлънс и Куинс Дженкинс, Вукол Потехин в ,,Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” от Максим Горки.

Марин Янев участва в класически български филми като ,,Дърво без корен” и ,,Козият рог”.

През 1980 г. Получава награда на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля за ролята на Мак Мърфи в ,,Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман и Кен Киси. Ноистел е и на наградата АСКЕЕР от 1998 г. за поддържаща мъжка роля за ролята на Господа в ,,Църква за вълци“ от Петър Анастасов.

През този сезон на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ можете да гледате Марин Янев в „Майстори” от Рачо Стоянов, „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” от Максим Горки, „Хубава риба” от Марк Райлънс и Куинс Дженкинс, „Опит за летене” от Йордан Радичков.