Любо Киров и Стенли ще бъдат специални гости на Наградите ИКАР 2022

Тази година в Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България връчва за 48-и път Националните награди за сценични изкуства ИКАР. Церемонията ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ от 19:00 часа, а билети могат да бъдат закупени касите на театъра. След обявяването на номинациите в началото на февруари, почитателите на сценичните изкуства очакват с все по-голямо нетърпение да научат имената на победителите в 22-те категории. Водещи на тазгодишната церемония за връчването на наградите ще бъдат директорът и актьорите от трупата на Театър „Възраждане“ – Роберт Янакиев, Виттория Николова, Лиляна Шомова, Йордан Ръсин и Ивайло Драгиев. Публиката ще има възможността да се наслади на музикални изпълнения на Любо Киров, Станислав Сланев – Стенли, трио „Вива“ и Смесен хор „Света София“.

Съюзът на артистите в България връчва наградите ИКАР от 49 години. През 2022 г. специалната награда за Чест и Достойнство ще получи актьорът Симеон Алексиев, наградата за Изключителен принос към българския театър – режисьорът Асен Шопов, а за Изключителен принос към музиката награда ще бъде присъдена на Мими Николова. Марио и Калин Москови ще получат приз за приноса им в цирковото изкуство, а Кирякос Аргиропулос – наградата на Акт-Унима за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

Всеки, който иска да научи имената на останалите отличени артисти, може да присъства на церемонията в неделя, която по-късно същата вечер ще бъде излъчена и по Българската национална телевизия. Всички средства от продажба на билети за церемонията постъпват 100% в поддържаме Здравния фонд на САБ, чрез който се финансират операции и медикаменти за нуждаещи се творци и служители от сценичните изкуства.

Церемонията за връчването на Националните награди ИКАР 2022 г. е част XVII издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и част от Националния културен календар и се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма.

Събитието се провежда с подкрепата на лично дарение от проф. дтн. инж. Цоло Вутов и благотворителната програма „Българските добродетели” на Група ГЕОТЕХМИН.

Наши основни партньори са Първа инвестиционна банка, Филип Морис – България, NESCAFÉ® Dolce Gusto.

Събитията се осъществяват с подкрепата на Минерална вода H2O, NOUHAU Saloon, Винарска изба Брестовица, Dewer`s, Zubrowka Biala, Hill Clinic, Атера Дизайн, Vivacom Art Hall Oborishte 5, АКТ Унима – България, Театър Азарян, Столичен куклен театър, Народен театър „Иван Вазов“, Общински културен институт Дом на културата „Красно село“, Издателство „Колибри“, MSM.BG, MDL.

Медийни партньори: Българската национална телевизия, БТА, БГ Радио, АртАкция, Въпреки.com, Impressio, Dir.bg, списание КуклАрт, artSofia, 7АRTS.BG.