Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Образователна програма в XV-тото издание на Софийския театрален салон

XV-тото издание на Софийския театрален салон започва с разнообразна програма, наситена с изобилие от събития за всички столичани. В рамките на целия месец март зрителите ще имат възможността да изгледат 25 представления, номинирани в различните категории за най-престижните награди за сценични изкуства ИКАР 2020.

Представяне на няколко книги, изложба, дискусии и срещи, посветени на театъра и няколко специални събития, които ще бъдат част от новата образователна програма в Салона, ще имат възможността да посетят професионалистите, студентите и любителите – деца и родители, малки и големи почитатели на театралното изкуство.

Образователната програма ще стартира на 9 март (понеделник) от 17:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ с Публична лекция – разговор с режисьора Иван Пантелеев. Малко преди най-новата си премиера в Народния театър „Иван Вазов“, режисьорът, който работи  от 20 години в Германия, носител на наградата ИКАР 2019 за режисура и за най-добро представление „Neoдачници“, се съгласи да разкаже малко повече за своята работа в България и Германия. В ролята на модератор на разговора ще влезе проф. д.н. Камелия Николова – ръковофител на Катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ.

На 14 март (събота) от 14:00 до 16:00 ч. в Столичния куклен театър ще се проведе ателието „СЪЗДАВАНЕ НА МУЗИКАЛНА СРЕДА В КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛс ръководители комопозиторът и музикант – Мишо Шишков-син и актьорите – Венцислава Асенова, Георги Стоянов и Галина Савова.

Събитието е безплатно, със свободен достъп, но с предварително записване на касата на Столичния куклен театър – 1000 София, ул. „Генерал Гурко” №14, 02 988 54 16

На 15 март (неделя) също от 14:00 до 16:00 ч. в Столичния куклен театър ще имате възможността да посетите ателието „МОЕТО ТЯЛО И АЗ“, което ще разкрие движенчески технники в кукления театър и ще запознае деца и родители с основните задачи за движението на актьорите по сцената. Ръководител е  актрисата Ивет Лазарова – Торосян.

Събитието е безплатно, със свободен достъп, но с предварителни записване на касата на Столичния куклен театър – 1000 София, ул. „Генерал Гурко” №14, 02 988 54 16

Следващата изненда, насочена предимно към професионалисти и студенти от театралните специалности е уъркшопът за овладяване на нови техники за скоростно учене на текст за театър на актьора Майкъл Уолф „ДВОРЕЦ НА ПАМЕТТА“.

Майлък Уолф е актьор, певец, пианист, композитор, фокусник и много други неща, които продължава да усъвършенства непрекъснато. През 2019 г. завършва Ливърпулския университет за сценични изкуства LIPA, чийто патрон е легендарният музикант – Пол Маккартни. За едно от своите големи постижения той смята създаването на специфична техника, която адаптира лесното и бързо запаметяване на текст. Методът е тестван при над 100 актьора и позволява запаметяването на текстове само за няколко часа.

Събитието ще се проведе от 16 до 19 март (понеделник – четвъртък), от 11:00 до 16:00 ч. в Театър „Азарян“ и е безплатно, със свободен достъп, но с предварително записване. Местата са ограничени! Можете да изпратите своя кратка биография и мотивация на: unionofbulgarianactors@gmail.com

А любителите на визуалното в сценичните изкуства ще могат се потопят в света на сценографа  Мариета Голомехова в ателието „ДОКОСНИ СЦЕНАТА“ от  22 до 26 март в Театър „Азарян“

Мариета Голомехова завършва актьорско майсторство за драматичен театър. Специализира сценография и за кратко се превръща в едно от водещите имена в бълграския театър, особено в сферата на визуалното.

Мариета е специалист в експеримента и удоволствието от забавлението, когато изработва своите специални сценични ефекти. В своята професионална биография тя добавя множество награди и признания, а през настоящата 2020 година е номинирана за ИКАР в категория „Сценография“ за спектакъла „Последният човек“.

В специализираното ателие „Докосни сцената“ ще имате възможността да разберете повече за тънкостите в нейната работа, както и сами да изработите някои специфични сценографски и реквизитни детайли.

Събитието е безплатно, със свободен достъп, но с предварително записване. Местата са ограничени! Можете да изпратите своя кратка биография и мотивация на: unionofbulgarianactors@gmail.com

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната програма „Култура“.

XV-тото издание на Софийския театрален салон е част от Календара на културните събития на Столичната община, и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Генералния споноср – Ден и Нощ ООД, Първа инвестиционна банка, Астра Зенека – България, Nescafe Dolce Gusto, Кока-Кола ХБК България, Минерална вода H20, Винарска изба „Брестовица“, „Софсток“ ООД, Тип-Топ Куриер, Хил Клиник, [ ‘nouhau] SALON, Ивент Дизайн, Пощенска кутия за приказки и др.

С любезното домакинство на Национален дворец на културата, Театър „Азарян“, Столичен куклен театър и др.,

Медийни партньори – Българската национална телевизия, Българското национално радио, БГ радио, Джаз ФМ, Артакция, Go Guide, Love Theatre, ВЪПРЕКИ.com и др.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.